Airtable jij al?

 
 In Airtable kan je je bijvoorbeeld je social media berichten inplannen.

Asana, Trello, Basecamp en Teamwork zijn bekende online projectmanagement tools. Maar ken jij Airtable al?
Ik gebruik het nu al een tijdje en ik ben fan. Als je gek bent van spreadsheets, zet deze tool dan zeker op je lijstje om eens uit te proberen.

Wat is het?

Ik noem Airtable een fancy en slimmere Excel met kleurtjes. En het is gratis. Natuurlijk zijn er ook betaalde abonnementen, maar je kan echt prima uit de voeten met de gratis versie.

Airtable heeft een heleboel templates waarvan je gebruik kunt maken. Voor je social media, voor wedding planning, je boodschappenlijst, voor videoproductie, voor productlanceringen, voor het plannen van evenementen. Bedenk het maar. Alle templates kan je naar eigen wens aanpassen. Of je start met een heel leeg canvas.

Hoe werkt het?

Net als in Excel werk je met kolommen en rijen. Elke kolom (field) kan je een andere eigenschap geven, bv een korte tekst of lange tekst, een dropdown menu, telefoonnummers, een checkbox enz. Zie alle mogelijkheden in de screenshots hieronder. Dit vind ik denk ik een van de gaafste dingen aan Airtable. Bij een aantal fields kan je ook met kleurtjes werken, waardoor je makkelijker onderscheid ziet in waarden. En het ziet er ook nog eens gezelliger uit.

Een tabblad (Table) binnen een spreadsheet (Base) kan je verschillende looks geven. Als je van Excel houdt, vind je wellicht de Grid View het fijnst. Maar als je de look van Trello fijn vindt, dan kan je ook de Kanban look selecteren. Of als je liever een kalenderoverzicht wilt kan dat ook.(tijdcode video)   

Handig om te weten

Met drag en drop kan je kolommen en rijen schuiven. Je kan op waardes groeperen, je kan filters maken, de mogelijkheden zijn echt enorm.

Oh, en je kan er uiteraard in samenwerken met anderen. Leek me logisch, maar ik noem het toch maar.

Voor je telefoon en tablet is er de Airtable app. Uiteraard wordt alles netjes met elkaar gesynchroniseerd. Dus on the road kan je ook even snel wat bijwerken. Voor je desktop is er ook een app, maar wat daar exact de meerwaarde van is heb ik nog niet echt ontdekt. Het scheelt iig weer een open tabblad in je internetbrowser.

Een tool als deze is lastig op papier uit te leggen. Je moet er echt zelf mee aan de slag om te bepalen of het wat voor je is. Wil je toch eerst meer weten wat je er allemaal mee kan, dan geeft deze 12 minuten video je een heel goed beeld van de mogelijkheden.

Ben je nieuwsgierig en wil je het eens uitproberen? Dan kan je deze referral link gebruiken. Daar maak je mij dan weer blij mee :-)

 

Meer lezen?