De onperfectionist

 
Samen_Met_San_Perfectionisme.jpg

“Waarom is je nieuwe website nog niet online?”

a. “Ik wacht nog op een foto.”

b. “Ik ben nog niet helemaal blij met de footer.”

c “Ik sleutel nog steeds aan m’n About page.”

d. Iets soortgelijks

En zo is er weer een week voorbij. Of een maand. Lanceren, ho maar. Je blijft eindeloos sleutelen, maar het voelt nog steeds niet 100%. Zonde, want je website had allang online kunnen zijn. Potentiële klanten hadden al enthousiast kunnen worden over je site. En niet te vergeten over je producten of diensten.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor websites.

Perfectionisme kan je belemmeren.

Perfectionisme is inefficiënt.

Perfectionisme zorgt voor uitstelgedrag.

Perfectionisme zorgt voor een tragere besluitvorming.

Perfectionisme is a bitch.

En wat doe je met bitches? De deur wijzen.

Zo.

Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan…

Veel zelfstandig ondernemers zijn perfectionist. Dus troost je, je bent niet de enige. Maar hoe ga je er mee om. Hoe zorg je ervoor dat je niet eindeloos blijft pielen, tobben, uitstellen. Hoe zorg je ervoor dat iets in je hoofd niet groter wordt dan noodzakelijk waardoor je blokkeert?

Het helpt mij om mezelf deze vragen te stellen:

Mocht je iets niet perfect zijn, wat is het ergste wat me kan gebeuren?

Je hebt vast wel gehoord over het 80/20 principe. 20% van je tijd gaat op aan het creeëren van 80% van iets (een product, een dienst, een artikel…). Voor het afmaken van de laatste 20% zou je 80% van je tijd nodig hebben. Die laatste 20% beslaat dus zoveel van je tijd dat je je moet afvragen of dat nou een efficiënte tijdsinvestering is.
Dus vraag 2 en 3: Is het werkelijk noodzakelijk om hier verder aan te sleutelen? Kan je die tijd niet veel beter aan andere (belangrijkere) dingen besteden?

Zie nieuwe dingen als een experiment. Een experiment klinkt al anders, minder definitief. Het wordt toch nooit perfect. Over een tijdje zijn dingen alweer achterhaald door nieuwe technologiën, heb je zelf weer nieuwe inzichten gekregen. Dus zelfs al zou iets perfect zijn voor dat moment, dan is dat over een tijdje toch niet meer. Kortom, get over it.

Embrace het onperfectionisme, wees een onperfectionist.