Een gemiddelde draaidag in Algerije

 

Ik word wakker om 06.15u voor de wekker. Typisch, want ik ben ondertussen goed moe en thuis heb ik altijd een wekker nodig. Ik sliep vannacht thuis bij de Algerijnse familie van de producer hier. Op naar de douche en benieuwd of er water is, want dat was gisteravond afgesloten. 


Het is de bedoeling dat we 7.45u de deur uit gaan, want dan staat de regeringsauto weer voor ons klaar. Sander en ik mogen niet zonder regeringsmannetjes de Algerijnse straat op. Wij vinden het zwaar overdreven en de Algerijnse crew ook. Maar het is het protocol, omdat we hier zijn in opdracht van de overheid.


08.30u moet we in de Chrea Mountains zijn, want dan is het weer nog goed voordat de bewolking komt. We rijden ruim een half uur te laat weg.
In het dorpje in de bergen aangekomen moet eerst de lokale politie uit hun bed gebeld worden, omdat ze ons moeten begeleiden. Na een half uur wachten kunnen we eindelijk op weg naar onze draailocatie helemaal boven op de berg. Bewolking. Tof. Gelukkig maken we een film over zon en licht…


We gaan opbouwen. 5 man lokale crew loopt door elkaar heen, praat in het Algerijns Arabisch en wij staan erbij en kijken ernaar. 'Jella jella’ roepen we af en toe voor de grap. 
De ene brengt de LED-lamp op de goede plek. Iemand anders komt 5 minuten erna met de kabel met stekker. Oh we hebben ook een spiegel nodig. Die ligt nog in de auto.


Om 12.10u hebben we 2 shots geschoten. We moeten snel lunchen, want de eigenaar van het hotel waar we draaien moet zo naar de moskee. Het is vrijdag. En dat is wat de zondag voor ons is. Nadat we onze Italiaanse pizza’s verorberd hebben gaan we weer aan de slag. Althans, dat denken Sander en ik. Het gros van de ploeg stapt ineens in de auto’s en verdwijnt. Ook naar de moskee. Huh? Okee… Handig dat dat even gecommuniceerd wordt.

samen met san videoshoot algerije

Ondertussen is het 14.00u, is iedereen weer terug en gaan we weer verder met shot 3. Als dat erop staat, verkassen we 50 meter. Een half uur later staat alles (1 camera) weer opgebouwd. Zucht… Nog steeds bewolking en schieten we de benodigde plaatjes tussen de wolken door. Ook met de drone, wat daar eerst niet, toen wel, toen niet, toen wel, toen niet en uiteindelijk toch wel kon. We staan namelijk vlakbij een militaire post. Maar onze alleraardigste politieagenten die geen woord hebben gezegd zijn erbij, dus de gok wordt gewaagd.


Alright, let’s go naar locatie 3. We stappen in een crewauto, maar daarna duurt het nog 15 minuten voor we wegrijden. Iemand in een andere crewauto die al weg is, heeft de autosleutels.
Op locatie 3 worden 3 scoutingkids voor de camera gezet die daar toevallig waren. Volop zon, dus hatsee, dit shot staat er wel snel op. ‘Jella jella’ dringt ondertussen wel door en snel springen we in de auto voor locatie 4. Nog steeds onder begeleiding van de politie. De figuratie die we wilden hebben op deze locatie was niet geregeld, dus moest daar ter plekke ergens vandaan gehaald worden. Op eigen initiatief houdt de politie de eerste de beste automobilist aan, foullieert diegene en biedt hem aan ons aan. Hmmm, toch niet helemaal geschikt, dus dan maar iemand van onze Algerijnse crew. De drone wordt ook hier weer de lucht in geslingerd en maakt super mooie plaatjes. Tussendoor moesten Sander en ik ook nog onze paspoorten inleveren voor een check. Gelukkig was de politie al pas een paar uur bij ons.


Door naar locatie 5. Daar staan we weer een tijdje stil in de auto. Wat nu weer? Weer een gebed in de moskee. We wachten wel even hoor. No problem, want niks is hier een probleem. Een oud mannetje wordt aangesproken en voor de camera gezet. Want uiteraard was hier de figuratie ook vergeten of niet geregeld. Uiteindelijk zijn we bijtijds klaar. 17.45u. De eerste dag dat alles wat op het schema staat ook gehaald is. En dat ondanks het vele wachten. Op dag 1 waren we 23.30u 'thuis' en dag 2 om 20.00u, terwijl we niet eens alles hebben kunnen draaien door de vele bewolking en knetterharde wind. We hebben toen voornamelijk gewacht, gewacht en nog eens gewacht. Daar hebben ze hier een abonnement op…

 

Het eindresultaat van de Algerije film kan je hier bekijken:


Meer lezen?