Is Squarespace duur?

 
 Is een Squarespace website duur?

Een reden waarom mensen soms niet de overstap maken van Wordpress naar Squarespace is vanwege de kosten. Squarespace zou veel duurder zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?  Ik zet het voor je op een rij.

 

Wat kost Wordpress?

Je Wordpress(.org) site moet ergens gehost worden, dus je hebt een hostingprovider nodig. Kosten variëren per provider, maar denk aan circa 10 euro per maand voor domein- en webhosting inclusief email. Zie bijvoorbeeld de tarieven van Xel Media. Zij hebben ook online Wordpress support. Check bij je provider of SSL-beveiliging wel of niet bij de prijs is inbegrepen.

Dan heb je een Wordpress template nodig als basis voor je website. Deze zijn gratis te vinden, maar als je wilt dat het er een beetje profi uitziet dan kom je bij een betaalde template terecht. Deze vind je in allerlei prijsklassen, maar ga uit van een eenmalige 60-80 euro. Als je na een jaar je website wilt redesignen, dan heb je een nieuw template nodig. Of kies voor een drag & drop builder waarmee je zelf makkelijk de look van je site kan wijzigen, bijvoorbeeld de Divi builder van Elegant Themes. Dit kost 89 dollar per jaar of eenmalig 249 dollar.

Snelle optelsom:
Web- en domeinhosting: 120 euro p/j
Template: 70 euro p/j
Totaal: 190 euro p/j

 

Wat kost Squarespace?

Squarespace maakt onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke websites en webshops.
Persoonlijk = 132 euro p/j
Zakelijk = 204 euro p/j
Een webshop = tussen de 288 en 432 euro p/j

Een Nederlands domein (.nl) kan je helaas nog niet via Squarespace aanschaffen (.com uiteraard wel en nog een hoop andere extensies), dus de domeinhosting zal je ergens anders moeten regelen. Bijvoorbeeld bij het eerder genoemde Xel Media. Een Nederlands domein is uiteraard eenvoudig aan je Squarespace site te koppelen.
Je email kan je onderbrengen (evt via Squarespace) bij Google Business en kost 4 euro per maand per emailadres. En daarbij krijg je oa ook 30 GB opslagruimte in Google Drive.

Snelle optelsom:
Uitgaande van een zakelijke website zonder webshop:
Domeinhosting = 12,50 euro p/j
Squarespace Business = 204 euro p/j
Email via Google Business = 48 euro p/j
Totaal: 264,50 euro p/j

 

Conclusie

Zo op het eerste oog lijkt dit dus duurder dan Wordpress. Maar wat is bij Squarespace sowieso inbegrepen? 

  • uiteraard de webhosting

  • 92 gratis templates die er sowieso allemaal rete-profi uitzien

  • een online helpdesk

  • een stijle leercurve, wat dus minder tijd (=geld) vergt

  • je kan zo aan de slag zonder iets te installeren

  • SSL beveiliging

Dus ja Squarespace duur? Ik werk nu zelf met Squarespace met veel meer plezier en gemak aan mijn website dan voorheen met Wordpress. Daar betaal ik graag iets meer voor. En vergeet niet dat de genoemde kosten een indicatie zijn. Als je Wordpress plugins nodig hebt of een duurder thema hebt gevonden, dan zit je al snel aan dezelfde kosten of zelfs aan meer kosten dan Squarespace.  

 


Meer lezen?