Werken als digital nomad vanuit japan

 
Als digitale nomade werken in Warschau


Praktische tips voor een minder gangbare digital nomad bestemming

In februari 2019 was ik in Japan. Niet heel populair onder digital nomads, want die zoeken het vaak goedkoper op. Er is daarom ook weinig te vinden over online over werken vanuit Japan. Normaal tik ik in Google mijn bestemming plus de woorden digital nomad in en er verschijnen tig links naar handige blogposts. Dit keer was het heel minimaal. Dus daarom mijn tips voor online werken vanuit Japan. Blogs met tips voor must sees zijn er wèl genoeg, dus die komen in deze blogpost niet aan de orde.

Internet

De eerste levensbehoefte van een digital nomad. Een sim-kaart koop je hier (anders dan in Zuidoost Azië) helaas niet op elke hoek van de straat. Dus vooraf bestellen is aan te raden.

Ik had zelf een sim-kaart van 52 dollar (30 dagen geldig, 500 MB per dag). Die had ik besteld via de site van Japan Railpass: https://www.jrailpass.com/sim-card Deze werd bezorgd op het vliegveld van Tokyo en kon ik na aankomst gelijk oppikken. Er zit een korte handleiding bij, want je moet wel even de APN settings op je telefoon wijzigen.

En andere optie is om een wifi-apparaatje te huren: https://rental.cdjapan.co.jp/index_en_jpy_7.html

Er zijn verschillende pakketten mogelijk. Ook met je laptop heb je dan altijd toegang tot internet. Ik vond internet alleen op m’n telefoon wel genoeg. Met m’n laptop ga ik toch alleen werken op plekken waar wifi is. En daar heb ik nauwelijks problemen mee gehad.

In de Shinkansen (hogesnelheids)trein tussen Tokyo en Kyoto was overigens geen wifi. Had ik wel verwacht. Ik las online dat ze dit wel aan het uitrollen zijn, maar je kan er maar beter vanuit gaan dat er geen wifi is. Zorg van tevoren dus dat je je documenten offline hebt staan als je door wilt werken. Overigens ook handig als je in het vliegtuig wilt werken.

Electriciteit

In Japan is de netspanning 100 Volt, maar je kan wel de Amerikaanse stekker (120 Volt) gebruiken. Ik heb wel een wereldstekker bij me, maar als je die gebruikt icm je enorm grote MacBook oplader, dan stuitert ‘ie negen van de tien keer uit het stopcontact. Daarom heb ik een Amerikaans stekkertje gekocht voor m’n MacBook oplader. Gewoon een iPad oplader kopen en alleen het stekkerdeel ervan gebruiken. Is goedkoper dan een MacBook-oplader.

Los US-stekkertje voor je MacBook oplader

Los US-stekkertje voor je MacBook oplader

Met de Google Translate app de menu-kaart vertalen

Met de Google Translate app de menu-kaart vertalen

Google Translate

In Japan wordt er vrij weinig Engels gesproken. De Google Translate app is daarom heel handig. Deze heeft oa een scanfunctie waarmee je Japanse tekst direct kan vertalen.

Geld

In zo’n modern land als Japan verwacht je dat er overal met pinpassen en creditcards betaald wordt. Niks is minder waar. Cash dus. Over geld opnemen bij een ATM had ik wisselende verhalen gehoord. Sommigen lukte het alleen met een creditcard, anderen hadden geen problemen.

Ik heb ook gewoon met mijn pinpas (ING) geld kunnen opnemen. Bijna elke 7-Eleven heeft een pinautomaat en deze winkels vind je overal. Ze staan zelfs aangegeven in de Google Maps app.
Natuurlijk moet je pinpas wel op ‘Wereld' staan, maar als je veel reist lijkt me dit een overbodige opmerking.

Coworkings en koffietentjes

Tokyo/Akasaka:

De Yahoo Lodge.
Hier kan je (vooralsnog) gratis werken. Wel jong publiek en vrij druk.
’s Middags is er een buffet waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Koffie en thee bestellen is daar lastig, omdat je alleen met een pas kan betalen waar een app voor nodig is die je als buitenlander niet kunt downloaden.

In het pand waar de Yahoo Lodge zit, zit op de begane grond Streamer Espresso - Garden Terrace. Hier kan je koffie en thee halen. En er is een ruimte waar je gratis kunt werken.
Er zijn nog meer Streamer Coffee Company locaties in Tokyo, maar daar ben ik niet geweest.

Tokyo/Aoyama:

Glocal Cafe
Koffietentje waar je 6x van 30 minuten internet gebruik kan maken. Hip, niet al te groot, fijne vibe.

Tokyo/Harajuku:

W Cafe
Koffietentje met prima wifi. Goed genoeg voor Skype met beeld.

W Cafe in Tokyo

W Cafe in Tokyo

Yahoo Lodge in Tokyo

Yahoo Lodge in Tokyo

Kyoto:

Space Kante van Co&Co
Een gratis coworking plek met koffiebar.

MTRL
Een coworking / koffietentje waar je de hele dag kan zitten. 500 yen (= 4 euro) voor 3 uur. Oftewel 1 bakkie koffie (540 yen) per 3 uur. Koffie en thee is overal in Japan trouwens reteduur. Je betaalt rustig meer dan 400 yen voor een simpel bakje thee of koffie. MTRL spande voor mij de kroon.

Space Kante van Co&Co in Kyoto

Space Kante van Co&Co in Kyoto

Een latte in een klein kartonnen bekertje voor 594 yen (4,70 euro)

Een latte in een klein kartonnen bekertje voor 594 yen (4,70 euro)


Eten / Drinken

Op plekken met veel bedrijven zijn restaurantjes met lunch deals. Voor zo’n 1.000 tot 1.300 yen (8 a 10 euro heb je een maaltijd met drankje.

Vegetarisch eten is overigens een uitdaging in Japan. Ik heb zelf de app Happy Cow op m’n telefoon. En als je 'vegetarisch restaurant' intikt in Google, dan komt daar ook wel wat uit. Maar het blijft heel beperkt, zeker in Tokyo. In Kyoto zijn er meer vegetarische eetgelegenheden. En als er geen vlees of vis in je maaltijd zit, kan er wel dashi inzitten (een soort bouilon wat vaak op basis van garnalen wordt gemaakt).

Lopend eten op straat is overigens not done. Even een broodje ‘on the go’ opeten, kan dus niet. Althans het kan wel, maar het wordt door de Japanner niet gewaardeerd. Bij toeristische attracties zie je het wel. Als je iets koopt bij een food stall, dan eet je het daar op.


Openbaar Vervoer

Metro/bus

Omdat je een lokale sim-kaart hebt, kan je Google Maps altijd gebruiken. Dit is je lifesaver in Tokyo. Zoveel lijnen, zoveel haltes, zoveel stationsuitgangen. En Google weet alles. Let er ook op welke uitgang van het metrostation je moet hebben. Dat zijn er in Tokyo enorm veel en het kan je heel veel tijd schelen als je even oplet waar je naartoe moet.

In Tokyo en Osaka maak je voornamelijk gebruik van de metro. In Kyoto is het metronetwerk beperkt en pak je sneller de bus.

De Japan Railpass

Hierover lees je in zowat elke blog over Japan. Eenmaal in Japan kan je die niet aanschaffen, dus vooraf online bestellen. Maar heb je die echt nodig? Ik vond ‘em nogal duur.

Als je als toerist 2 of 3 weken door Japan gaan reizen als vakantie, dan zou ik het zeker doen. Je hebt dan geen tijd te verliezen en de afstanden zijn best aanzienlijk. Maar ik was er 3,5 week en ik zou m’n verplaatsingen beperkt houden. Als je wilt werken, dan is het beter om wat langer om op 1 plek te blijven. Dus ik koos voor de 3 grote steden Tokyo, Kyoto en Osaka.

Ik heb 1x de Shinkansen gepakt. Die is duur ja (475 euro voor 21 dagen), maar er zijn ook andere opties. Er zijn ook normale treinen. En ook bussen kennen ze gewoon in Japan;-) Dit is een goedkope maatschappij.
Ik heb zelf wel de Shinkansen gepakt tussen Tokyo en Kyoto. De bus reed alleen ’s nachts en daar had ik echt geen zin in. En ik moest deze bekende hogesnelheidstrein toch een keer meemaken. Koop dan een kaartje voor een unreserved seat. Deze is goedkoper dan een gereserveerde plaats. Echt bang te zijn dat de trein vol zit hoef je niet te zijn. Elke 10 minuten rijdt er een Shinkansen van Tokyo naar Kyoto en vice versa.

Kyoto en Osaka liggen zo dicht bij elkaar. Daar heb je geen Shinkansen voor nodig. Dat kan gewoon met de metro.

Hoe betaalde ik dan wel het openbaar vervoer? Ik had een Passmo pas. Een soort OV-chipkaart (500 yen) die je zelf op kunt laden op stations. Je kan er trouwens ook bij 7-Elevens (en soortgelijke winkels) mee betalen.

Accommodatie

Dit is de grootste kostenpost van je verblijf in Japan.

Ik heb zelf de echt traditionele ryokan (=prijzig) geskipt. Ik denk dat dat ook sowieso leuker is om met meer mensen te boeken aangezien je eet en daarna slaapt in dezelfde ruimte.

In Japan hebben ze natuurlijk ook de capsule hotels. Net een tandje beter/luxer dan hostels. Ook wel veel gebruikt door zakenmensen.

In Tokyo/Asakusa zat ik MyCube. Vanuit de lobby heb ik ook diverse keren gewerkt. Internet was daar prima.

Om de hoek van dit capsule hotel zat een leuk hostel (NUI) met koffietentje.

In het zusje van NUI heb ik in Kyoto gezeten: Len Hostel. Ook met een koffiebar/restaurantje op de begane grond. Hier kan je overdag op zich met je laptop zitten, maar het is daar 'tafel en stoel technisch' niet helemaal voor gemaakt.

Als je op zoek bent naar sociale contacten, dan kan je beter een hostel dan een capsule boeken. In een capsule zegt niemand boe of ba.

Conclusie

Vond ik werken uit Japen leuk? Ja, voor 3,5 week wel. Om hier langere tijd te zitten vind ik het zelf te duur. Wellicht is er wel voor langere tijd betaalbare accommodatie te vinden, maar daar heb ik niet naar gezocht. Dit moet je waarschijnlijk aan de rand van een grote stad zoeken.
En aan de sociale contacten moet je zelf heel hard werken. De gemiddelde Japanner maakt niet zomaar spontaan een praatje met je.
Het is een bijzonder land waar je helemaal in het begin je ogen uitkijkt wat betreft ‘rare dingen’, of eigenlijk dingen die in Nederland anders gaan. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Hetzij als toerist, hetzij als digital nomad.

Dit zijn mijn belangrijkst tips voor het werken vanuit Japan. Mocht je zelf ook een keer vanuit Japan gaan of willen werken, mail me gerust. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.
 


Meer lezen?