Locatie-onafhankelijk werken vanuit het buitenland. Jij kan het ook.

 
 Werken vanuit het buitenland

“Echt super vet dat je overal vandaan kan werken zeg! Dat zou ik ook wel willen!”

Dit hoor ik wel vaker. 

Uhm... wat let je? 

“Ik heb m’n huis hier in Nederland”. “Het kost een hoop geld”. “Waar vind ik dan onderdak?” “Ik ben bang dat ik me alleen voel.” “Hoe stem ik dan af met m’n klanten in Nederland”.

En zo kan ik nog wel tien van dit soort excuses bedenken.

Allemaal leuk en aardig. Maar als je dit echt wil, dan weet je ook wel dat dit bullshit argumenten zijn. Angst voor het onbekende, in je comfortzone blijven, heel menselijk. Maar soms moet je jezelf een beetje pushen en uitdagen. Daar wordt niemand slechter van.

Ik ga hieronder niet in op HOE je je geld online kan verdienen. Dat is weer een ander verhaal. Deze blogpost is bedoeld voor zzp-ers en zelfstandig ondernemers die hun business in Nederland al (grotendeels) virtueel runnen. Die eigenlijk alleen een laptop nodig hebben en niet perse op een specifieke locatie hoeven te zijn. 

Maar dit is ook voor diegenen die inspiratie willen opdoen en locatie-onafhankelijke businessdromen hebben. Je kan je bedrijf misschien eens goed tegen het licht houden en je afvragen hoe jij het anders kan inrichten zodat je wel alles virtueel kan doen. Enne... je hoeft natuurlijk niet gelijk forever vanuit het buitenland te werken. Je kan natuurlijk prima  gewoon in Nederland blijven wonen en af en toe gewoon eens twee weken of een maandje Nederland verruilen voor een toffe bestemming. Of een lang weekend. Wat voor jou werkt en waar jij blij van wordt. En dat is voor iedereen anders. 

Ik geef je wat tips en ideeën waardoor de drempel om je laptop eens op een buitenlandse plek open te klappen hopelijk iets lager wordt.
 

WAT HEB JE NODIG?

  • een schop onder je kont

  • de bereidheid om je comfortzone te stretchen


EN WAT NOG MEER?

EEN LOCATIE

Je hoeft niet gelijk naar Chiang Mai in Thailand te gaan waar je over de digital nomads (hip woord voor mensen die locatie-onafhankelijk werken en vaak verkassen) struikelt. Je kan ook beginnen met een weekje Leuven. Ik roep maar wat. Of Spanje. Ook leuk. Op Nomadlist kan je inspiratie opdoen. Kosten voor levensonderhoud, accommodatie, internetsnelheid, veiligheid en (wat ik heel belangrijk vind) het weer worden daar voor je op een rijtje gezet.

Ook in digital nomad Facebook-groepen kan je inspiratie opdoen, bijvoorbeeld:

 

ACCOMMODATIE

Je huis in Nederland. Dat is vaak een bottleneck. Die kosten lopen door als je weg bent en juist dat kan het hele verhaal duur maken. Maar je kan natuurlijk je huis verhuren (zelf of via Airbnb) of je kan huizenruil doen, wees creatief. Ik wilde vroeger ook never nooit niemand in mijn huisje, maar echt niet iedereen rooft het leeg of maakt er een pijnhoop van. Echt niet ;-)

In het buitenland kan je tijdelijke accommodatie vinden op Airbnb. Boek je via deze link dan krijg je 30 euro korting. Graag gedaan. Vink bij je zoekopdracht draadloos internet aan en laptopvriendelijke werkplek. Ik heb wel gemerkt dat een laptopvriendelijke werkplek een ruim begrip is, dus verwacht geen bureau met comfortabele bureaustoel. En lees de reviews.

Als je wat langer je koffers pakt, boek dan niet gelijk voor de hele periode. Het zou niet de eerste keer zijn dat iets op internet mooier lijkt dan het is. Als je naar een voor jou onbekende locatie gaat, is het van een afstand lastig te bepalen of je Airbnb in een fijne buurt zit, hoe je buren zijn, of de wifi stabiel/goed genoeg is voor wat jij nodig hebt. (Met de app Speedtest kan je de internetsnelheid meten.) Niks zo vervelend als een locatie voor een maand te hebben geboekt en het blijkt bij aankomst toch niet te zijn wat je ervan had verwacht.
Eenmaal op locatie kan je bij locals vaak informatie inwinnen over tijdelijke accommodatie of kan je soms buiten Airbnb om een gunstigere prijsafspraak met de huiseigenaar maken. En zijn ook vaak lokale Facebook-groepen betreft tijdelijke accommodatie en uiteraard lokale websites. En daar kom je maar op 1 manier achter: praat met de locals of met hippe types met een laptop zoals jij.

 

INTERNET + LOKALE SIM-KAART

Zonder internet kom je niet ver als je online werkt. Dus dit moet bovenaan je eisenlijstje staan.

Ben je in de EU:
Dan kan je uiteraard gebruik maken van je Nederlandse databundel omdat de kosten voor dataroaming zijn verdwenen.

Ben je niet in de EU:
Koop een lokale sim-kaart met data. Dan ben je niet afhankelijk van plekken met wifi. Je kan je telefoon dan ook als hotspot gebruiken als de wifi is uitgevallen. En met een lokaal databundeltje kun je bijvoorbeeld een Uber regelen (ook zoiets hips) als er geen Starbucks in zicht is.
Met een mifi, een apparaatje waar je een lokale sim-kaart in doet, kan je je eigen wifi-netwerk creëren, maar ik heb zelf het nut ervan nog niet kunnen ontdekken. En heb er eerlijk gezegd nog geen digital nomad ooit over gehoord.

Nadeel van sim-kaart wisselen is (en je geen telefoon hebt met dual-sim), je niet meer bereikbaar bent op je Nederlandse nummer. Als je dat erg vindt, dan kan je een tweede telefoon meenemen of je klanten opvoeden dat ze je niet bellen maar mailen. Of dat ze je bijvoorbeeld via Whatsapp bellen. Dit kan ongeacht je sim-kaart gewoon via je Nederlandse nummer blijven lopen.

Met een Skype-tegoed of maandabonnement kan je vanuit het buitenland naar vaste en mobiele nummers in Nederland bellen voor een paar cent per minuut. Degene die jij belt ziet gewoon jouw Nederlandse nummer op z’n schermpje. Kost geen bal. 

Tip voor als je ergens aankomt en nog geen lokale sim-kaart hebt: download in je Google Maps app een offline kaart van je bestemming

 

EEN WERKPLEK

Koffietentjes zijn leuk en ik kan me prima focussen met rumoer om me heen. Maar tafels en stoelen in koffietentjes zijn niet gemaakt om aan te werken. Lees: te lage stoelen en te hoge tafels. De ene kan het hier prima de hele dag op uithouden, de ander is er na een uurtje al klaar mee. Ergonomisch is het in ieder geval niet. En het is ook niet aardig om uren ergens te zitten en maar 1 bakkie koffie te bestellen.

Gelukkig is daar iets op bedacht: coworkingplekken. Het wil alleen niet zeggen dat daar alle werkplekken even ergonomisch zijn. De eerste toffe plek MET echt goede werkplekken moet ik nog tegenkomen. Maar het werkt wel vaak prettiger (lees: snellere en stabielere wifi) dan een koffietentje.

Waar vind je coworking plekken? Met Google kom je al een aardig eind, maar er zijn uiteraard ook een aantal handige websites en apps die je hierbij kunnen helpen zoals:


Tip: check voor je bij een koffietentje je matcha latte (gatver, wat is dat vies!) met muffin bestelt eerst de wifi. Je gelooft het niet: ik was pas in LA waar ik een Skype-gesprek had en voor 10.00u niet hardop mocht praten in m'n coliving (seriously?). Dus de dag ervoor had ik braaf mijn koffietentjesresearch gedaan in de buurt. ’s Ochtends vroeg stond ik met een dampende koffie in m’n hand bij het koffietentje waar ik de dag ervoor allerlei mensen met hun laptop had zien zitten. Netjes vroeg ik naar het wifi-wachtwoord waarop werd geantwoord dat er geen wifi was. WHUT??? En dat in LA.
Dus m'n koffie (die ik natuurlijk kreeg in zo'n handig wegwerpbekertje waar je als je een beetje hip bent de hele dag mee over straat loopt in The States) in de bosjes gemikt (de koffie, niet het bekertje) en een sprintje getrokken naar mijn backup koffietentje een stukje verderop. Zo voorbereid was ik gelukkig dan weer wel.

Om je tijdelijke werkplek iets ergonomischer te maken, is het prettig om je beeldscherm omhoog te zetten. Dit kan bv met de laptopstandaard van Roost. Het kreng is vrij duur, maar wel lichtgewicht. En als je op reis bent wil je het liefst met zo min mogelijk zware dingen zeulen. En dan heb je natuurlijk nog een extern toetsenbord en een muis nodig.

Ik maak zelf niet alleen van coworkings gebruik in het buitenland, maar ook gewoon in Nederland. De laatste waar ik fijn werkte was bijvoorbeeld de Werkfabriek in Den Haag.

 

ONLINE BEVEILIGING

Om je internetverbinding te beveiligen is het raadzaam om te werken met een VPN, een virtual private network. Dit zorgt ervoor zorgt dat je internetverbinding is versleuteld. Een must tijdens werken via openbare wifi-netwerken, maar ook netwerken mèt password maar die door jan en alleman gebruikt worden, zoals bij koffietentjes. Ander voordeel van een VPN is, dan je vanuit het buitenland ook nog gewoon Expeditie Robinson kan kijken op RTLXL. Hoe handig!

Ik heb zelf EncryptMe als VPN (alleen voor Apple), maar er zijn er zoveel meer. Er zijn ook gratis VPN’s, maar ik heb me laten vertellen dat je internet vaak trager wordt dan met een betaalde VPN. 

 

TOOLS VOOR ONLINE MEETINGS

Zeg nou zelf, hoe vaak moet je ECHT met elkaar om tafel om iets te bespreken? Vaak kan het gewoon op afstand. Skype laat mij de laatste tijd vaak in de steek, maar er zijn voldoende alternatieven zoals:

  • Whatsapp videobellen

  • Facebook videobellen

  • Google Hangouts

  • Facetime (alleen Apple)

  • Zoom.us

  • Appear.in

 

TIPS OM MENSEN TE LEREN KENNEN

Op een nieuwe locatie ken je vaak niemand en niet iedereen vindt die gedachte even aantrekkelijk. Ik kan natuurlijk heel zweverig zeggen dat jijzelf je eigen beste vriend bent, maar ik kan me ook voorstellen dat je graag toch iets meer mensen om je heen wilt hebben om tegenaan te kletsen.
Meetup.com is een website waar mensen zelf een meeting over een bepaald onderwerp kunnen aanmaken waar iedereen die het leuk vindt zich bij kan aansluiten. Kan je ook eens bekijken als je gewoon thuis in Nederland bent. Ik heb er de leuke netwerkbijeenkomst Ondernemers Vitamine gevonden waar ik naartoe ga als ik in het Haagse ben. Maar zo zijn er ook meetups waar mensen old school spelletjes spelen, een stuk gaan wandelen, met elkaar gamen of met elkaar Nederlandse pannenkoeken eten op verschillende locaties in het buitenland georganiseerd door deze Nederlander . 
Als je op jouw locatie niks vindt waar je warm van wordt, dan kan je natuurlijk zelf ook je eigen meetup organiseren.

Op de website van Couchsurfing kan je behalve couches om op te surfen ook events vinden. En locals die het leuk vinden om jou hun stad te laten zien. 

En vergeet de eerder genoemde Facebook-groepen niet.

 

ZELFDISCIPLINE

Zon, zee, strand….oh ja, ik was hier om te werken. Een portie zelfdiscipline is best handig als je vanuit een zonnige bestemming aan het werk bent. Het klinkt heel suf, maar sta gewoon elke dag op tijd op. En maak een soort schema voor jezelf. Hoeveel uur wil ik per dag werken? Tijdens kantooruren, tijdens de uren dat Nederland werkt, alleen in de ochtend of juist alleen in de avond?  Dit geldt natuurlijk niet alleen als je vanuit het buitenland werkt. Als zzp-er in Nederland is dit sowieso ook een dingetje, maar in een warm(er) land zijn de afleidingen wellicht iets meer aanwezig.


Vragen en/of een deel 2?

Dit waren m'n tips voor nu. Hopelijk heb je er wat aan en heb ik de drempel voor je verlaagd om werken vanuit het buitenland ook eens uit te proberen. 

Je mag me altijd mailen als je meer wilt weten hoe ik dingen regel als ik op pad ben. Of als je een tweede blogpost over dit onderwerp leuk vindt.


Meer lezen?