Hoe kies je je Squarespace template uit?

 
 Hoe kies je een Squarespace template?

Je wilt een nieuwe website en natuurlijk wil je deze met Squarespace (laten) maken

Vol enthousiasme ga je aan de slag: je scrollt op de Squarespace homepage naar de footer en klikt op ‘Websites'. Je komt dan in een overzicht van alle templates. Of je klikt gewoon hier: www.squarespace.com/websites

Voor de hand liggend is daarna om de juiste categorie te kiezen waarbinnen jouw bedrijf valt en binnen de selectie te kijken wat qua vormgeving het meeste aanspreekt.

Maar is dit nou eigenlijk de beste manier?

Met de trailversie van Squarespace kan je 2 weken gratis stoeien met alle templates en mogelijkheden. Tip: vergeet niet te bekijken hoe je template eruit ziet op tablet en mobiel. Wil je later toch switchen van template, dan kan dat heel eenvoudig. Je content blijft namelijk gewoon behouden.
Het meest efficiënt is natuurlijk om direct een template te kiezen wat aansluit bij je wensen. Want uiteindelijk gaat het om functionaliteit. De looks van elk Squarespace template zijn namelijk grotendeels aan te passen. 

Hoe kan je dus beter te werk gaan?

 1. Bekijk websites van anderen.
  Dit hoeven geen Squarespace websites te zijn. Welke sites spreken je aan en waarom? Komt dit door de foto’s? Komt dit door de kleuren? Schrijf dit voor jezelf op. Dit is handig ter inspiratie als je straks je site gaat vormgeven.

 2. Bepaal uit welke onderdelen jouw site moet bestaan.
  Welke elementen vind je handig? Welke functionaliteiten vind je een must? Bijvoorbeeld:

 • Wil je een sidebar? Dat is een smalle kolom vaak aan de rechterkant van een pagina. Hierin kan je extra informatie kwijt. Een korte standaard intro-tekst over jezelf bijvoorbeeld. Of je laatste blogposts.

 • Wil je de navigatie aan de bovenkant of aan de zijkant van je site? Moet deze zichtbaar blijven als je naar beneden scrollt (een zogenaamde fixed navigation)

 • Wil je een tweede navigatie die je een andere look kan geven?

 • Wil je parallax scrolling (bv dat een tekst bij het scrollen over een foto heen schuift)

 • Wil je een index pagina? Dit is eigenlijk een opeenstapeling van pagina’s op 1 pagina. Een index pagina wordt vaak gebruikt als homepage waarbij je veel informatie onder elkaar kan laten zien.

 • Wil je wel of geen banners? Een banner is een paginabrede (smalle) foto bovenaan een pagina.

 • Wil je een fotoslideshow als banner? Of een video in je banner?

 • Wil je een pre-footer? Dat is een extra blok boven je footer met bijvoorbeeld een andere kleur.

 • Heb je voorkeur voor de positie van je logo? (links, rechts of midden)

 • Wil je dat je tagline wel of niet zichtbaar is?

 • Hoe wil je dat je blog eruit ziet? Een lijst met je blogposts onder elkaar of bv een grid met foto’s?

 • Wil je je social media iconen en/of een zoekoptie in je navigatie?

Goed te weten: elk template heeft sowieso een blog, een kalender, foto en videogallerijen.

Squarespace template families

Met je wensenlijstje aan functionaliteiten kan je nu aan de slag om een template uit te zoeken. Sowieso is het goed te weten dat Squarespace haar templates heeft onder gebracht in verschillende families. Templates binnen een familie hebben dezelfde onderliggende structuur en speciale kenmerken. Dus het handigst is om eerst een keuze te maken voor een familie (op basis van functionaliteiten) en daarna een template op basis van looks. 

Squarespace template picker

In de Squarespace online helpdesk kan je de specs van elk template vinden, maar er zijn ook zogenaamde comparison charts te vinden:
https://paigebrunton.com/blog/squarespace-template-comparison-chart
https://kerstinmartin.com/blog/squarespace-template-features

Templates waar je de meeste kanten mee op kunt, vallen binnen de Brine familie. Maar check vooraf toch eerst even of jouw noodzakelijke functionaliteiten met een template uit deze familie mogelijk zijn.

Kom je er niet uit, mail me gerust!


Meer lezen?