VPN. Doe jij het veilig?

 

Internetten doen we overal. Op onze computer thuis, op de telefoon in de trein of in de kroeg of op de tablet op vakantie. Om je databundel te sparen of omdat je anders uberhaupt geen internet hebt, maak je gebruik van andere netwerken. Sommigen zijn voorzien van een password, anderen zijn openbaar.

Is het wel veilig om gebruik te maken van deze openbare netwerken? Bij de meeste mensen is het wel bekend dat je beter kan internetbankieren met je 3G of 4G op je telefoon, omdat dat veiliger is. Maar je wilt uiteraard ook veilig kunnen emailen, actief zijn op social media en werken ‘in de cloud’.

Gelukkig is er VPN, een Virtual Private Network. Hiermee kan je veiliger internetten omdat je verbinding versleuteld wordt. Als je dus veel op pad bent of buiten de deur werkt, is het verstandig om van een VPN gebruik te maken. Ook voor onbekende netwerken voorzien van een password. Je online gegevens worden hierdoor beschermd. VPN is zowel te installeren op je laptop als op je telefoon of tablet. Nadeel kan zijn dat je internetverbinding wat trager wordt.

Een bijkomend voordeel van VPN is dat je toegang tot websites hebt waar je anders geen toegang toe hebt. Met VPN kan je namelijk zelf een IP-adres in een bepaalde regio kiezen  Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van programma’s op RTL Gemist. Je kan de website vanuit het buitenland wel benaderen, maar niet de programma’s bekijken. Met VPN selecteer je regio Nederland en dan is het ineens wel mogelijk.

Er zijn uiteraard meerdere VPN aanbieders. Hieronder een overzichtje van de meest bekende:

http://www.vpnvergelijken.com

 
Sandra KeusVPN, ToolTip