Waarom Squarespace en geen Wordpress

 
 Vergelijking Wordpress en Squarespace

Je hebt een Wordpress website, maar je ziet er tegenop om weer aanpassingen door te voeren. Hoe moest het ook alweer? De vorige keer verschoof er vanalles en was je uren bezig om de boel weer te herstellen. Crap, weer plugin’s die geupdate moeten worden. Is dat echt nodig? Maar weer iemand inschakelen om een nieuwe pagina of nieuwsbriefkoppeling voor je te maken...

Of misschien heb je nog geen website, vind je jezelf niet zo’n technisch wonder en bent bang dat je Wordpress te ingewikkeld vindt. Je hebt al wel naar leuke Wordpress thema’s gezocht, maar je kwam er zoveel tegen dat je geen flauw idee hebt welke je moet kiezen. Pffff, misschien volgende week maar weer verder naar kijken.

Sounds familiar?

Misschien is Squarespace dan wel wat voor jou.

"Ja, maar iedereen zegt dat Wordpress the way to go is!”

Precies, als iedereen in de sloot springt, spring jij er achteraan. Of toch niet? 

Toen ik begon had ik zelf een Wordpress site. Want ik sprong wel zoals velen wel in de sloot. Begrijpen deed ik Wordpress uiteindelijk wel, maar ik heb heel veel online zelf moeten opzoeken. Ontelbare uren werk voor uiteindelijk maar een eenvoudige site. En ik liep vrij snel tegen de beperkingen van m’n thema aan. Of eigenlijk tegen mezelf natuurlijk. Maar je wilt niet voor niets een website die je zonder kennis van HTML zelf kan maken en onderhouden, toch?

Na meerdere goede berichten ben ik in 2016 overgestapt naar Squarespace en heb daar geen moment spijt van gehad. 

DE VOORDELEN:

 • Het is simpel, werkt intuïtief en is snel eigen te maken.

 • De templates zien er gelikt uit. Punt.

 • Er is een beperkt aantal templates. Dat kan je een nadeel vinden, maar ik vind het eerder een voordeel. Minder keus maakt het een stuk makkelijker kiezen.

 • De templates zijn allemaal responsive (oftewel geschikt voor smartphone en tablet). Hallo, een site die niet responsive is, kan anno 2017 gewoon niet meer.

 • Drag & drop (of hoe ik het ook wel op z’n Haags noem: sleur en pleur :-)) Je kan heel makkelijk elementen in je site slepen. De templates kan je dus helemaal naar wens aanpassen.

 • Mocht je ergens niet uitkomen, dan heeft Squarespace een online helpdesk.

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over updates draaien. Dit wordt voor je gedaan door Squarespace. Geen gedoe ook met conflicterende plugins.

 • Om je site veilig te houden hoef je niks te doen (SSL certificaten enzo). Zorgt Squarespace voor.

 • Squarespace heeft een ingebouwde SEO functie, waardoor je geen aparte plugin nodig hebt. Ik heb van de overstap van Wordpress naar Squarespace 'SEO-wise' niks gemerkt.

 • Mogelijkheden tot het toevoegen van extra opties via SquareStudio of Squareplugs.

 • Squarespace heeft een samenwerking met Getty Images. Heb je zelf nog weinig eigen gemaakt beeldmateriaal, dan kan je deze voor 10 dollar per foto bij Getty Images aanschaffen. Prikkie.

Zonder nadelen geen voordelen, dus daar komen ze.

DE NADELEN:

 • Het kan duurder zijn dan Wordpress (vanaf 11 euro per maand). Maar daar krijg je wel alle bovenstaande voordelen voor. (En ter vergelijking: de drag & drop Divi builder van Elegant Themes (Wordpress) start vanaf 69 dollar per jaar.)

 • Als je een hele uitgebreide website wilt met membership/community opties, tig plugin’s en andere toeters en bellen, dan ben je wellicht beter af met Wordpress. Bedenk daarom vooraf altijd goed wat je nu, maar ook in de toekomst, met je site wilt. Voor de meeste doorsnee websites kan je prima uit de voeten met Squarespace.

 • Wordpress is open source en Squarespace niet. De code van Wordpress is voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan daar templates en plugins mee maken. Je hebt dus meer mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook meer rotzooi ertussen (plugins die niet werken). Bij Squarespace hebben alleen zij toegang tot de code, wat zorgt voor kwalitatief goede tools die werken. Maar zij hebben wel als het ware jouw site in hun beheer.

 • Integratie van je Active Campaign nieuwsbrief kan wel, maar is even een gedoetje.

 • Er zijn (vooralsnog) geen betalingen met iDeal mogelijk in Squarespace webshops. Wel met creditcard en Paypal. Of je moet gebruikmaken van Shopify of Pay.

 • Nederlandse domeinhosting (.nl) kan nog niet. Ik heb bv mijn domein gehost bij Xel Media, waar die ook al gehost was toen ik nog een Wordpress site had.

BEGINNEN MET SQUARESPACE?

Als je Squarespace wilt uitproberen, dan kan je starten met een 2 weken trial versie. Dat kan je zien hoe de achterkant van je site eruit ziet en of je dat fijn vindt werken. Een account kan je aanmaken op de homepage.

 Ben je na 2 weken overtuigd, maar heb je geen tijd of zin om je site te maken. Ik kan je daarbij helpen. Mail me gerust. 


Meer lezen?