Wonen en werken als Digital Nomad in Warschau

 
 Als digitale nomade werken in Warschau


Heb jij wel eens aan Warschau gedacht als digital nomad locatie? 

Je hoort veel over Lissabon, Barcelona, Bali, Medellin, Boedapest, maar Warschau? Ik zit in een hoop Digital Nomad Facebookgroepen, maar daar heb ik deze stad eigenlijk nooit voorbij zien komen.

In mei 2018 ben ik er 3 weken geweest en dit is me hartstikke goed bevallen. Zo goed zelfs, dat ik eraan denk om misschien deze zomer nog terug te gaan. 

Wat vind ik dan zo te gek aan deze stad?

Komt 'ie:

Grote stad, weinig hectiek

Warschau is de hoofdstad van Polen, dus dan verwacht je overal een drukke bedoening. True, het is niet uitgestorven op straat, maar vergeleken bij Valencia, waar ik onlangs was en je struikelt over alle (Nederlandse) toeristen, was Warschau echt een verademing. Het voelt weids en ruim aan. Straten zijn lekker breed. Niet op elke hoek stoplichten. En het ziet er schoon uit.
Een groot deel van de stad was gebombardeerd in WOII en is daarna in oude stijl herbouwd. Nieuwe oude gebouwen dus. Een groot verschil met Krakau waar alles echt nog oud is.
Er zijn maar weinig èchte Warschauenaren. De meeste Polen in Warschau zijn hier naartoe gekomen voor werk. Er hangt daarom ook een echte werkmentaliteit. 
Ik was er in mei en het was toen ongewoon mooi weer. Ik denk wel dat dit een bestemming is voor de zomermaanden (tenzij je van kou houdt natuurlijk ;-)). Warschau kent een landklimaat, dus warme zomers en koude winters.

Fietsen

Op veel plekken in de stad zijn Veturilo fietspunten waar je voor een prikkie een fiets kan huren. Met een app op je telefoon ontgrendel je het slot en fiets je de eerste 20 minuten gratis. Als je binnen het uur blijft betaal je 25 cent. Het tweede uur kost je 70 cent. Koopie dus! 
Fietspaden zijn er dus voldoende, al houden ze soms ineens op. Dan is het dus de keus om verder te gaan tussen de auto's of op de stoep tussen de voetgangers. De meeste mensen kiezen voor het laatste, wat voor deze Nederlander een beetje raar voelde. Bij ons wordt het niet echt gewaardeerd als je op de stoep fietst, maar in Warschau zijn ze het gewend. En veel stoepen zijn breed, dus het is ook best te doen.
 

 Werken als virtual assistant vanuit Warschau
 Werken als virtuele assistent in het buitenland


(Openbaar) vervoer

Warschau heeft veel bus- en tramlijnen en twee metrolijnen. Kaartjes kan je bij een automaat bij veel haltes kopen met je pinpas. In Polen is contactloos betalen al een paar jaar de normaalste gang van zaken. In koffietentjes, supermarkten en dus ook de ov-kaartautomaat.
Een handige site (en app) om je route uit te stippelen is Jakdojade.
Uber kennen ze in Warschau ook. Geen gedoe met cash geld (Zloty) en uitleggen waar je heen moet.  

Koffietentjes

Zonder goede koffietentjes ben je als nergens. Althans, ik vind de hele dag vanuit huis werken retesaai. Koffietentjes te over in Warschau en veel daarvan zijn ook ingericht op laptopwerkers met stopcontacten en lange tafels. In Krakau merkte ik dat ze wat knusser en compacter zijn, maar daar zijn ook meer toeristen. 
Mijn favorieten: Etno Cafe Marszalkowska, Coffeedesk Kawiarna en Ministerstwo Kawy.  

Coworkings

Warschau kent een grote startup scene. Op diverse plekken in de stad zitten dan ook coworkings. De enige waar ik ben geweest is de Google Campus. Deze zit aan de andere kant van de rivier de Wisla, dus een stukje buiten het centrum. Maar met 10 minuutjes lopen vanaf de metro ben je er.
Je kan er de hele dag gratis zitten met goede wifi. Er hangt fijne fibe, het is een mooi licht pand, dus waarom betalen voor een andere coworking? Er zit een café bij waar je ’s middags een warme hap voor zo’n 5 euro kan krijgen. En van zo’n warme hap is altijd een vega optie verkrijgbaar.
Als je toegang wilt krijgen tot de campus moet je je van tevoren even online registreren.
In dit artikel vind je nog een aantal coworkings (en koffietentjes).

Eten

Na een tijdje in vleesetend Spanje te hebben gezeten en steeds weer dezelfde 3 vegetarische tapas te eten (patatas bravas komen op een gegeven moment toch echt je neus uit), bleek Warschau een verademing. Ik eet graag vegetarisch en dat is in Warschau meer dan goed te doen. Op veel plekken heb je volledig vegetarische of zelfs vegan restaurants. 
Tips: Krowarzywa, Wrzenie Swiata (wat ook tevens boekwinkel is) en in dit artikel staan er nog een hoop.

Bij de Carrefour kan je je boodschappen halen. Vergelijkbaar met onze Albert Heijn. Ook zijn er veel kleinere Carrefour Express-en. Waar je in Nederland 25 euro voor afrekent bij de supermarkt, kost dit in Warschau ongeveer 15 euro. Even opletten dat niet alles op zondag open is. Heb je een lege koelkast en geen zin om de hort op te gaan, dan kan je altijd nog gebruik maken van Uber Eats.

taal

Van het Pools is echt niks te bakken, maar gelukkig spreekt eigenlijk iedereen goed Engels. Van veel menukaarten is ook een Engelse versie. In het OV is het fijn als je Google Maps bij de hand hebt om te zien waar je uit moet stappen. 

Accommodatie

Ik maak meestal gebruik van Booking.com en Airbnb (deze links geven jou en mij korting). Niet altijd de goedkoopste oplossing voor accommodatie, maar als je maar kort ergens heen gaat is het meestal wel het handigst. Ik wil zelf altijd eerst even aankijken hoe een stad en een wijk me bevalt voordat ik voor langere tijd ergens boek. Op afstand iets boeken blijft toch altijd lastig. 
Zoek je accommodatie in de buurt van de straten Nowy Swiat en Poznańska. Boek niks in Stare Miasto (de oude stad), tenzij je tussen de toeristen wilt zitten. 
 

 Normaal werk ik vanuit Den Haag als Virtual Assistant maar nu tijdelijk vanuit Warschau, Polen.


Sociaal leven

Voor veel steden heb je digital nomad Facebookgroepen. Zo ook voor Warschau (Warsaw Digital Nomads) alleen deze groep is niet heel actief. Helaas valt daar niet heel veel informatie uit te halen. Maar wie weet heb je net mazzel dat er wat actieve posters zijn in de tijd dat jij er bent. 
Voor sociale activiteiten kan je natuurlijk ook Meetup.com en het eventgedeelte van de Couchsurfing website raadplegen.  

En last but not least:

Internet

Door je gratis dataroaming in de EU hoef je geen sim-kaart te kopen, maar kan je gebruik maken van je Nederlandse databundel. Ideaal! (Al trekt bv T-Mobile wel bij je aan de bel als ze vinden dat je buitenlandse dataverbruik niet meer 'redelijk' is.) Mocht je toch een sim-kaart willen kopen (omdat je ‘em bijvoorbeeld veel als hotspot wilt gebruiken), dan is data heel goedkoop. 


Andere tips/bezienswaardigheden

Het Neon Museum op het Soho Factory terrein, strandtentjes langs de rivier Wisla, het uitzicht vanaf het markante PKiN gebouw, Park Lazienki, diverse musea zoals het POLIN museum.  


 


Meer lezen?