Mailblue met Zapier aan je Squarespace website koppelen


Het Newsletter block in Squarespace heeft een automatische koppeling met Squarespace Email Campaigns en met Mailchimp. Maar wat nu als je Mailblue of Active Campaign gebruikt als e-mailmarketing tool? In deze blogpost een eenvoudig stappenplan.

NB: Mailblue is de Nederlandse versie van Active Campaign (AC). Overal waar hieronder Mailblue genoemd wordt, geldt hetzelfde voor Active Campaign.

Probeer Mailblue 14 dagen gratis.


Inrichten Mailblue account

Eerst richt je je Mailblue account in, maak je een lijst aan voor je nieuwsbrief en zet je eventueel een automation op.

Zet een Newsletter Block op je website

Zet een Newsletter Block op je website en geef deze in het Content tabblad een duidelijke naam. (afbeelding 1) Als je op verschillende pagina’s een Newsletter block zet, geef dan bijvoorbeeld het Newsletter block op je homepage de naam ‘Nieuwsbrief homepage’ en die op je Contactpagina ‘Nieuwsbrief contactpagina’. Dit is nodig om straks in Zapier het juiste Newsletter block te ‘targetten’.

Afbeelding 1

Maak een Zapier account aan

Ga naar www.zapier.com en maak een gratis account aan. Met Zapier kan je verschillende tools aan elkaar knopen. De eerste 14 dagen zit je standaard op een gratis trial. Hier ga je automatisch over naar het gratis abonnement. Ook zijn er betaalde abonnementen.
Voor de zap voor het koppelen van Mailblue is een zap met 1 stap nodig. Hiervoor heb je aan de gratis versie van Zapier genoeg.

Voeg Squarespace en Mailblue toe aan Zapier

Dit doe je via ‘My Apps’ in je Zapier account. Voor het toevoegen van Mailblue zoek je naar ‘ActiveCampaign’ (zonder spatie dus). In Zapier staat duidelijk omschreven hoe je dit doet.

Maak een nieuwe Zap aan in Zapier

Klik hiervoor op de oranje button Create Zap in je Zapier menu.

Instellen trigger in Zapier

Dit is het startpunt van je zap.

  • Bij App Event selecteer je Squarespace.

  • Bij Event selecteer je ‘New Form Submission’ en klik Continue (afbeelding 2).

  • Selecteer je Squarespace account en klik Continue.

  • Bij Form selecteer je het juiste ‘Form Block’ en klik Continue (als je met meerdere form blocks op je website werkt krijg je een lijst met alle form blocks.

  • Klik op Test trigger.

  • Als alles goed is ingesteld krijg je een melding ‘We found a form’. Krijg je dit niet? Check dan alle voorgaande stappen nog een keer goed en test de trigger opnieuw.

  • Klik op Continue.

Afbeelding 2

Instellen action in Zapier

  • Bij App Event selecteer je ActiveCampaign.

  • Bij Event selecteer je ‘Create or Update contact’ en klik Continue (afbeelding 3).

  • Selecteer je Mailblue account en klik Continue.

  • Selecteer de ‘List’ waar iemand aan toegevoegd moet worden.

  • Hieronder zie je een lijst met verschillende velden. De enige velden waar je iets mee moet doen zijn Email Adress, First Name en Last Name.

  • Klik in het Email Address veld waarna er een uitklapmenu verschijnt. Klik op ‘Show all options’ en selecteer daar Email Address (met een demo Squarespace e-mailadres erbij). (afbeelding 4)

  • Ditzelfde doe je bij First Name en Last Name en klik op Continue.

  • Klik op Test & Continue.

  • De hele zap wordt nu getest en er wordt een contact naar je geselecteerde lijst in Mailblue gestuurd. Je kan in je Mailblue account checken of dit inderdaad is gebeurd.

Afbeelding 3

Afbeelding 4


Publiceer je zap

Klik op Publish Zap om je zap te activeren.


Check je DNS instellingen bij je hostingprovider

Om te voorkomen dat je mails die vanuit Mailblue gestuurd worden als spam worden aangemerkt, is het raadzaam te checken of je DNS instellingen goed staan. Dit kan je checken door je domeinnaam in te voeren op deze pagina: https://toolbox.mailblue.nl/

Daaronder komen 3 records te staan. Zie je drie groene vinkjes dan staat alles goed en hoef je geen actie te ondernemen. Zie je 1 of meer rode kruizen, dan is er nog werk aan de winkel. Je moet hiervoor inloggen bij je hostingprovider, dus waar je domeinnaam is geregistreerd. In de DNS-settings voeg je de ontbrekende records toe. Als dit te technisch wordt, neem dan contact op met je hostingprovider en vraag of ze hierbij kunnen helpen.

Check onderaan de toolbox pagina ook de tip in het gele kader!


En nu verder…

In Mailblue kan je nu verder aan de slag met het maken van automations zodat iemand automatisch een mail ontvangt na inschrijving op een lijst. Als je niet weet hoe dit moet, neem dan contact op met een Mailblue specialist.



Meer lezen?

 
Sandra Keus

Squarespace web designer

https://squareitup.co
Vorige
Vorige

Verbergen header en footer van je Squarespace salespagina

Volgende
Volgende

Met Squarekicker zonder kennis van code je Squarespace website aanpassen