Hoe kies je een Squarespace 7.0 template uit?

Update: Deze blogpost is geschreven voordat Squarespace 7.1 werd gelanceerd. Bij Squarespace 7.1 maakt het niet uit voor welk template je kiest. Alle 7.1 templates hebben namelijk dezelfde onderliggende structuur. Dat is bij 7.0 templates anders.
Wil je voornamelijk een lichte website, dan is het wel het handigst om een 7.1 template met lichte achtergrondkleuren te kiezen. En uiteraard vice versa voor een donkere website. Daarmee maak je het met het aanpassen van de kleuren straks makkelijker.


Je wilt een nieuwe website en natuurlijk wil je deze met Squarespace maken. (duh ;-))

Vol enthousiasme ga je aan de slag: je klikt bovenaan op de Squarespace homepage op ‘ Templates'. Je komt in een overzicht van alle 7.1 (!) templates. Je scrollt naar beneden en klikt op ‘Looking for templates from an earlier version?’. Je komt dan in een overzicht met alle 7.0 templates.

Daarna is het voor de hand liggend om de juiste categorie te kiezen waarbinnen jouw bedrijf valt en binnen de resultaten te kijken wat je qua vormgeving het meeste aanspreekt.


Maar is dit nou eigenlijk de beste manier?

Uiteindelijk gaat het om de functionaliteit van het template, wat je er dus wel en niet mee kan, ipv hoe het template er in eerste instantie uitziet. Squarespace verleidt jouw echter door je op basis van looks een template te laten kiezen. En iedereen weet toch wel dat het uiteindelijk gaat om het innerlijk en niet het uiterlijk. Foei Squarespace, je zou beter moeten weten ;-)


Hoe kan je dus beter te werk gaan?

  1. Bekijk websites van anderen

    Dit hoeven geen Squarespace websites te zijn. Welke sites spreken je aan en waarom? Komt dit door de foto’s? Komt dit door de kleuren? Schrijf dit voor jezelf op. Dit is handig ter inspiratie als je straks je site gaat vormgeven.


  2. Bepaal uit welke onderdelen jouw site moet bestaan

    Welke elementen vind je handig? Welke functionaliteiten vind je een must? Bijvoorbeeld:

  • Wil je een sidebar? Dat is een smalle kolom vaak aan de rechterkant van een pagina. Hierin kan je extra informatie kwijt. Een korte standaard intro-tekst over jezelf bijvoorbeeld. Of je laatste blogposts.

  • Wil je de navigatie aan de bovenkant of aan de zijkant van je site? Moet deze zichtbaar blijven als je naar beneden scrollt (een zogenaamde fixed navigation)

  • Wil je een tweede navigatie die je een andere look kan geven?

  • Wil je parallax scrolling (bv dat een tekst bij het scrollen over een foto heen schuift)

  • Wil je een index pagina? Dit is eigenlijk een opeenstapeling van pagina’s op één pagina. Een index pagina wordt vaak gebruikt als homepage en is als het ware opgebouwd uit verschillende blokken.

  • Wil je wel of geen banners? Een banner is een paginabrede (smalle) foto bovenaan een pagina.

  • Wil je roulerende foto’s als banner? Of een video in je banner?

  • Wil je een pre-footer? Dat is een extra blok boven je footer met bijvoorbeeld een andere kleur.

  • Heb je voorkeur voor de positie van je logo? (links, rechts of midden)

  • Hoe wil je dat je blog eruit ziet? Een lijst met je blogposts onder elkaar of bv een grid met foto’s?

  • Wil je je social media iconen en/of een zoekoptie in je navigatie?

Goed te weten: elk template heeft sowieso een blog, een kalender, foto- en videogallerijen.


Squarespace template families

Met je wensenlijstje aan functionaliteiten kan je nu aan de slag om een template uit te zoeken.
Sowieso is het goed te weten dat Squarespace haar templates heeft onder gebracht in verschillende ‘families’. Templates binnen één family hebben dezelfde onderliggende structuur en kenmerken (dwz dat de templates er in eerste instantie verschillend uitzien, maar dat je uiteindelijk met alle templates binnen dezelfde family hetzelfde kan maken).

Het is dus het handigst om eerst een keuze te maken voor een family (op basis van functionaliteiten) en daarna een template op basis van looks. 


Squarespace template picker

In de Squarespace online helpdesk kan je de specificaties van elk template raadplegen, maar er zijn ook zogenaamde comparison charts online te vinden, bijvoorbeeld:

Templates waar je de meeste kanten mee op kunt, vallen binnen de Brine family. Maar check vooraf toch eerst even of de voor jou noodzakelijke functionaliteiten met een template uit deze family aanwezig zijn.



Meer lezen?

Sandra Keus

Squarespace web designer

https://squareitup.co
Vorige
Vorige

Is Squarespace duur?

Volgende
Volgende

Squarespace versus Wordpress. Wat is beter?