Is Squarespace duur?


Een reden waarom mensen soms niet de overstap maken van Wordpress naar Squarespace is vanwege de kosten. Squarespace zou veel duurder zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?  Ik zet het voor je op een rij.


Wat kost Squarespace?

Squarespace maakt onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke websites, en webshops:

  • Het Personal Plan = 132 euro per jaar*

  • Het Business Plan = 204 euro per jaar* (deze raad ik aan)

  • Het Commerce Plan = tussen de 288 en 432 euro per jaar*

Je webhosting is uiteraard bij bovengenoemde kosten inbegrepen. Je domeinhosting niet perse. Dat ligt eraan of je een .com of .nl domein hebt. Domeinhosting van .com websites (en nog een hoop andere extensies) kan via Squarespace lopen. Nederlandse domein (.nl) helaas (nog) niet. De domeinhosting zal je dus ergens anders moeten regelen. Bijvoorbeeld bij het eerder genoemde Xel Media. Het is gelukkig vrij eenvoudig om een Nederlands domein aan je Squarespace website te koppelen.
Je e-mail kan je onderbrengen (evt via Squarespace) bij Google Business en kost 4 euro per maand per e-mailadres. En daarbij krijg je oa ook 30 GB opslagruimte in Google Drive.

* check de Squarespace website voor de actuele tarieven


Snelle optelsom:

Uitgaande van het Business Plan:
Domeinhosting = 12,50 euro per jaar
Squarespace Business = 204 per jaar
Email via Google Business = 48 euro per jaar
Totaal: 264,50 euro per jaar

Wat kost Wordpress?

Je Wordpress site (.org en niet .com) moet ergens gehost worden, dus je hebt een hostingprovider nodig. Kosten variëren per provider, maar denk aan circa 10 euro per maand voor domein- en webhosting inclusief e-mail. Zie bijvoorbeeld de tarieven van Xel Media. Zij hebben ook online Wordpress support. Check bij je provider of SSL-beveiliging wel of niet bij de prijs is inbegrepen. Eigenlijk is dit een must voor elke website.

Dan heb je een Wordpress template nodig als basis voor je website. Deze zijn gratis te vinden. Maar als je wilt dat het er professioneel uitziet, dan kom je al snel bij een betaalde template terecht. Deze vind je in allerlei prijsklassen, maar ga uit van een eenmalige 60-80 euro. Als je na een jaar je website wilt omgooien, dan heb je een nieuw template nodig. Of je kiest voor een drag & drop builder waarmee je zelf makkelijk de vormgeving van je site kan aanpassen, bijvoorbeeld de Divi builder van Elegant Themes. Dit kost 89 dollar per jaar of eenmalig 249 dollar.


Snelle optelsom:

Web- en domeinhosting: 120 euro per jaar
Template: 70 euro per jaar
Totaal: 190 euro per jaar

 

Conclusie

Zo op het eerste oog lijkt Squarespace dus duurder dan Wordpress. Maar wat is bij Squarespace sowieso inbegrepen en bij Wordpress niet? 

Squarespace is inclusief:

  • de webhosting

  • 92 gratis templates die er sowieso allemaal mooi en strak uitzien

  • een online helpdesk

  • een stijle leercurve, wat dus minder tijd (=geld) vergt

  • je kan zo aan de slag zonder iets te installeren

  • SSL beveiliging

Dus ja, is Squarespace duur? Zelf werk ik nu met Squarespace met veel meer plezier en gemak aan mijn website dan voorheen met Wordpress. Daar betaal ik graag meer voor.

En vergeet niet dat bovengenoemde kosten een indicatie zijn. Als je Wordpress plugins nodig hebt of een duurder thema hebt gevonden, dan zit je al snel aan dezelfde of zelfs aan meer kosten dan Squarespace.  

Ga voor jezelf na hoe ‘tech savy’ je bent. Ik hoor toch vaak dat mensen met een Wordpress website iemand moeten inschakelen als er wijzigingen aan de website doorgevoerd moeten worden. En die kosten zijn vaak ook niet mis. Tel dan maar uit je ‘winst’.


Kijk verder dan de kosten

Staar je overigens niet blind op alleen de kosten. Bepaal voordat je kiest eerst goed wat je allemaal met je website wilt. Al kan Squarespace nog zo aantrekkelijk zijn, soms is het wèl beter om voor Wordpress te kiezen.

Meer over de verschillen lees je in deze blogpost: Waarom Squarespace en geen Wordpress



Meer lezen?

Sandra Keus

Squarespace web designer

https://squareitup.co
Vorige
Vorige

Maak je eigen ‘link in bio’ pagina in Squarespace

Volgende
Volgende

Hoe kies je een Squarespace 7.0 template uit?